Eeltkloven

pedicure delft eeltkloven
Eeltkloven vind je meestal op de hiel

Eeltkloven (ook wel hielkloven of voetkloven genoemd) zijn een veelvoorkomend en vaak ongemakkelijk probleem dat veel mensen ervaren, vooral aan de voeten. Deze barsten in de huid kunnen pijnlijk zijn en zelfs tot ernstige complicaties leiden als ze niet op de juiste manier worden behandeld. In dit artikel ga ik in op de oorzaken, behandeling en preventieve maatregelen voor eeltkloven alsook hoe de pedicure van waarde kan zijn.

Oorzaken:

Eeltkloven ontstaan meestal als gevolg van overmatige druk en wrijving op de huid. Factoren die dit kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Droge huid: Een gebrek aan hydratatie maakt de huid minder elastisch en vatbaarder voor scheurtjes.
  • Onjuist schoeisel: Slecht passende schoenen, vooral die met hoge hakken of open hielen, kunnen extra druk op bepaalde gebieden van de voeten uitoefenen.
  • Veel staan of lopen: Beroepen waarbij men langdurig moet staan of lopen, kunnen leiden tot overmatige druk op de voeten.
  • Overgewicht: Extra lichaamsgewicht belast de voeten en kan bijdragen aan de vorming van eeltkloven.
  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van huidoliën af, waardoor de huid droger wordt en vatbaarder voor kloven.

Preventie van eeltkloven:

Hoewel eeltkloven soms moeilijk te vermijden zijn, kunnen de volgende preventieve maatregelen helpen om het risico te verminderen:

  • Draag goed passende schoenen: Kies schoeisel dat comfortabel is en voldoende ondersteuning biedt.
  • Voetverzorging: Regelmatig je voeten hydrateren en dode huidcellen verwijderen om de vorming van dikke eeltlagen te voorkomen.
  • Steunzolen: Overweeg het gebruik van steunzolen om de druk op bepaalde delen van de voeten te verminderen.
  • Gezond gewicht: Door een gezond gewicht te behouden, vermindert de belasting op de voeten.
  • Vermijd langdurige blootstelling aan water: Te veel vocht kan de huid uitdrogen, dus vermijd voetbaden of te lang douchen.

De pedicure kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling en verwijdering van eeltkloven. Als pedicure heb ik expertise in het verzachten van harde eeltlagen en het voorzichtig verwijderen van overtollige dode huidcellen, waardoor de eeltkloven kunnen verminderen.

Door de huid eerst te verzachten, kan ik voorzichtig de overtollige eelt verwijderen die bijdragen aan de vorming van eeltkloven. Daarna maak ik de huid zo glad mogelijk om pijn en ongemak te verminderen.

Advies en nazorg:

Om eeltkloven in de toekomst te voorkomen raad ik aan het gebruik van hydraterende crèmes (zoals ureum of deze van Kneipp), geschikt schoeisel en regelmatige thuisverzorging.

Kortom, als pedicure kan ik een waardevolle partner zijn in de zorg voor je voeten en het help ik eeltkloven verminderen en je voeten gezond en comfortabel te houden.

Aarzel niet langer en neem actie om dit ongemak te verlichten en je voeten weer gezond en verzorgd te maken. Als pedicure sta ik klaar om je te helpen! Je zult versteld staan van het verschil dat een professionele behandeling kan maken voor je voeten en algehele comfort.