Ingroeiende nagel

ingroeiende nagel pedicure delft
Ingroeiende nagel

Een ingroeiende teennagel is een veelvoorkomende aandoening waarbij de rand of de hoek van de teennagel in de omliggende huid groeit. Het ontstaat doorgaans door het te kort knippen van de nagel. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan leiden tot een ingegroeide nagel, te herkennen aan zwelling en ontsteking van de huid. 

Deze aandoening treft meestal de grote teen, maar kan ook voorkomen bij andere tenen. In dit artikel bespreek ik de oorzaken, symptomen en behandeling van een ingroeiende teennagel en wat de pedicure er aan kan doen.

Oorzaken:

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een ingroeiende teennagel. De meest voorkomende oorzaak is onjuist nagels knippen, waarbij de nagels te kort worden geknipt of de hoeken te rond worden gemaakt. Hierdoor kunnen de nagelranden in de omliggende huid groeien. Andere oorzaken zijn het dragen van te smal of te nauw schoeisel dat druk uitoefent op de tenen, verwondingen aan de nagel of een natuurlijke aanleg voor het ontwikkelen van ingroeiende teennagels, bijvoorbeeld bij nagels die in een boogje groeien (tunnelnagels).

Symptomen:

Een ingroeiende teennagel kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder pijn, roodheid en zwelling rondom de nagel. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van ontsteking, waardoor de huid warm en gevoelig wordt. Na verloop van tijd kan er zich pus vormen, wat kan wijzen op een infectie. Lopen of het dragen van schoenen kan de pijn verergeren, waardoor dagelijkse activiteiten bemoeilijkt worden.

Indien de klachten aanhouden of er sprake is van een infectie, is het raadzaam om een medisch pedicure te raadplegen. De pedicure kan de nagel op de juiste manier knippen en indien nodig een deel van de nagel of het omliggende weefsel verwijderen. In ernstige gevallen kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn om de nagelwortel te verwijderen en herhaling te voorkomen. Bezoek daarom tijdig de pedicure!

Voorkom een ingroeiende nagel:

Om ingroeiende teennagels te voorkomen, is het belangrijk om de nagels op de juiste manier te knippen, schoenen te dragen die goed passen en de voeten goed te verzorgen. Het vermijden van trauma aan de nagels en regelmatige inspectie van de voeten kunnen ook helpen bij het voorkomen van deze pijnlijke aandoening.

Net als een likdoorn en eeltkloven, kan een ingroeiende teennagel hinderlijk en pijnlijk zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kan de situatie worden verbeterd. 

Als pedicure kan ik het stukje ingroei van de nagel weg vijlen. Daarnaast zorg ik ervoor dat de nagel wat omhoog komt te liggen en daardoor over de nagelrand heen kan groeien. Hierdoor krijgt de nagel meer ruimte en neemt de druk meteen af. Je loopt weer pijnvrij de praktijk uit! 

Wacht niet langer met het verlichten van je ongemak. Neem vandaag nog de stap om een afspraak te maken bij pedicurepraktijk PediFIT. Je verdient het om van de ingroeiende nagel verlost te worden en weer pijnvrij te kunnen bewegen.