Likdoorn

pedicure delft likdoorn
Een likdoorn vind je vaak op de tenen

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een veelvoorkomende, ongemakkelijke aandoening aan de voeten die vaak wordt veroorzaakt door langdurige wrijving of druk op een specifieke plek. Hoewel het meestal geen ernstige medische aandoening is, kan het ongemak en pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten zoals wandelen. In dit artikel bespreek ik de oorzaken, symptomen en de belangrijke rol die een pedicure kan spelen bij het verwijderen van een likdoorn.

Oorzaken:

Likdoorns ontstaan als reactie op herhaaldelijke wrijving of druk op een bepaald deel van de voet. Dit kan worden veroorzaakt door slecht passende schoenen, hoge hakken, afwijkende voetstanden of het veelvuldig dragen van schoenen zonder sokken. Als reactie op de druk gaat de huid zich op die specifieke plek zich verdikken en verharden om zichzelf te beschermen. 

Dit gebeurt in de vorm van een scherpe (doornvormige) punt en daardoor ervaar jij die vervelende pijn. Hoe dichter de pit naar het onderliggend bot wordt gedrukt, hoe meer pijn het doet. Overigens is het een fabeltje dat een eksteroog een ‘wortel’ bevat!

Symptomen:

Een likdoorn is meestal te herkennen aan een kleine, harde, ronde verhevenheid op de huid. Het middengedeelte van de likdoorn is vaak geelachtig en omgeven door een ring van geïrriteerde, rode huid. Likdoorns komen het meest voor op de tenen, de zijkanten van de voeten en de bal van de voet. Ze kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer er direct druk op wordt uitgeoefend.

Behandeling van een likdoorn:

Het is belangrijk om likdoorns niet zelf te verwijderen, omdat dit het risico op infectie vergroot. In plaats daarvan zijn er verschillende behandelingsmethoden:

  • Aanpassing van schoeisel: Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen kan de druk verminderen en de likdoorn helpen genezen.
  • Likdoornpleisters of pads: Deze kunnen worden gebruikt om de druk op de likdoorn te verlichten en beschermen tegen verdere wrijving.
  • Orthopedische steunzolen: Als afwijkende voetstanden de oorzaak zijn, kunnen orthopedische steunzolen helpen om de druk gelijkmatiger over de voet te verdelen.

Het is belangrijk om het gebruik van zalf of crème met salicylzuur af te raden omdat dit de huid kan beschadigen. In plaats daarvan is het veiliger om dit behandeling over te laten aan een professionele pedicure. 

Laat de likdoorn verwijderen door de pedicure

Een pedicure kan de likdoorn veilig verwijderen met behulp van gereedschappen die daarvoor bedoeld zijn. Hiervoor hoef je niet per se naar de medisch pedicure, ook de basis pedicure kan een likdoorn verwijderen.

Preventie:

Om likdoorns te voorkomen, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden voor de tenen en voeten. Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of te smalle punten. Het gebruik van (katoenen) sokken zonder harde naden kan ook helpen om wrijving te verminderen. Daarnaast is het essentieel om eventuele voetproblemen, zoals eeltkloven of een ingroeiende nagel, tijdig door de pedicure te laten behandelen om verdere complicaties te voorkomen. 

Heeft u last van een pijnlijke likdoorn en wilt u er graag vanaf? Aarzel niet langer en neem vandaag nog actie! Maak een afspraak bij Pedicurepraktijk PediFIT om de likdoorn op een veilige en effectieve manier te laten verwijderen.