Pathologisch eelt

Pathologisch eelt, ook wel bekend als hyperkeratose, is een abnormale ophoping van eelt op de huid, meestal op de voeten. Hoewel eeltvorming normaal is als reactie op wrijving en druk, kan pathologisch eelt leiden tot pijnlijke klachten en complicaties. Hieronder bespreek ik de oorzaken, symptomen, behandeling, preventie en de belangrijke rol die een pedicure kan spelen bij het beheersen van overtollig eelt.

Oorzaken:

De belangrijkste oorzaak van pathologisch eelt is herhaaldelijke druk en wrijving op bepaalde delen van de voeten. Dit kan te wijten zijn aan ongeschikte schoenen, overmatig staan of lopen, een abnormale voetstand of overgewicht. Andere factoren zoals voetafwijkingen, diabetes en ouderdom kunnen het risico op het ontwikkelen van pijnlijk eelt verhogen.

Symptomen:

Pathologisch eelt verschijnt als verdikte, verharde plekken op de huid van de voeten. Deze gebieden kunnen geelachtig of bruin van kleur zijn en in sommige gevallen kan er zelfs een branderig gevoel ontstaan. In dit eelt kunnen eeltkloven ontstaan.

Behandeling van pijnlijk eelt:

Het behandelen van pathologisch eelt begint meestal met het verlichten van de druk op de aangetaste gebieden. Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping kan hierbij helpen. Daarnaast kunnen pedicures de dikke eeltlaag voorzichtig verwijderen met behulp van speciale instrumenten. 

Het is echter belangrijk op te merken dat het verwijderen van pathologisch eelt geen permanente oplossing is, aangezien het zonder verdere maatregelen weer kan terugkeren. Iedere 6-8 weken naar de pedicure is in dit geval zeker aan te raden.

Preventie van pathologisch eelt:

Om pijnlijk eelt te voorkomen, is het essentieel om goed passende schoenen te dragen die de voeten ondersteunen en schokabsorptie bieden. Het gebruik van inleg- of steunzolen kan de druk op gevoelige plekken verminderen. Daarnaast is het aan te raden om de voeten goed te verzorgen door ze regelmatig te hydrateren met een voetencrème zoals ureum of deze van Kneipp.

De rol van de pedicure bij pathologisch eelt

Een pedicure speelt een cruciale rol bij het beheersen van pathologisch eelt. De pedicure kan overtollig eelt veilig verwijderen en de voeten verzorgen om verdere complicaties te voorkomen. Als pedicure geef ik advies over de juiste voetverzorging en schoeisel, evenals het aanbevelen van geschikte producten voor thuisgebruik. Bovendien kan ik eventuele voetafwijkingen identificeren en doorverwijzen naar een podotherapeut.

Kortom, pathologisch eelt is een veelvoorkomende aandoening die ongemak en pijn kan veroorzaken. Het is van belang om preventieve maatregelen te nemen en, indien nodig, professionele hulp te zoeken bij een pedicure om de gezondheid van de voeten te behouden en complicaties te voorkomen.

Ontdek verlichting voor je voeten! Maak vandaag nog een afspraak bij Pedicurepraktijk PediFIT voor professionele voetzorg.